Alpackafakta


Alpackan tillhör kamelsläktet i Syd Amerika och ansågs vara kungliga djur av Inca-cevilisationen i Peru, p.g.a deras enastående ullfibrer. Fastän alpackan har varit dominestiserad i mer än 6000 år i deras hemland Chile, Peru, Bolivia och Argentina, så var det inte förrän 1970 de första alpackorna kom till Nord Amerika. Entusiasmen för dessa ulliga, gulliga vännerna har också ökat i Europa.
Vanliga frågor angående alpackor  

Vad är meningen med att föda upp alpackor?

  • Ullproduktion
  • Avel
  • Landskapsskötsel
  • Hobby
  • Terapi

Vad krävs för att hägna in alpackor och vilket stängsel?

En alpacka är inte svår att stängsla till. Den vill inte ta sig ut, försöker inte ta sig ut och frestar inga staket. Man kan nästan säga att man stänglar för att hindra andra djur att komma in till dem. Det går bra med ett lite högre fårnät, men även med två till tre strömtrådar. Vi har båda delar, men har aldrig sett en alpacka gå nära strömtrådarna för att lukta, så som får kan göra. De vet helt enkelt var gränsen går, och äventyrar aldrig den.
 

Hur stor beteshage behövs?

Man kan räkna att kan ha ca 10-15 st alpackor per hektar om betet är bra.
 

Behöver de något stall?

Alpackorna är väldigt friska djur, och trivs bäst ute i den friska luften. De behöver därför bara ett oisolerat vindskydd att skjula i när det blir för mycket regn och rusk. De väljer själva när de tycker det är för dåligt väder att vara ute i.
Det är ju också bra att ha vindskyddet utformat så man kan stödutfodra, eller locka in dem lätt vid tex. avmaskning, kloklippning eller annat pyssel.
 

Vilken skötsel kräver alpackor?

Alpackor är väldigt lättskötta. Det dagliga arbetet med dem är att se till att de har vatten och hö (eller hösilage) och ge dem lite pellets.
Klipper dem gör man en gång om året i april-maj, lite beroende på temperaturen.
Klorna kan behövas klippas mellan 1-3 ggr per år, beroende på underlaget de går på.
 

Om ullen

Alpacka-ullens fibertrådar är    

väldigt fina. De ligger mellan

16-28 mikroner. Den är fjäderlätt,              

lanolinfri, varm och värdefull. En

alpacka producerar tillräckligt med

ull för att kunna tillverka ett par tröjor.

Spottas alpackor?

Det är välkänt att alpackor spottas, men denna negativa syn behöver rättas till. För alpackorna är spottandet ett sätt att uttrycka sig och används i första hand som försvar mot rovdjur, men kan även förekomma mot varandra för att markera sin plats vid matkrubban. De spottar ytterst sällan mot människor.

Är alpackan intelligent?

Alpackor är väldigt intelligenta djur och är enkla att träna. De kan efter bara en kort tid lära sig att gå i grimma, och att hoppa ut och in ur bilar och djurtransporter. Om de en gång lär sig någonting, så glömmer de inte det, även om det skulle gå en lång period.


Hur är alpackan?

Alpackan (på engelska alpaca) är väldigt social. Det gör den till en väldigt samarbetsvillig art. Man kan genom att bara studera dem, se att de är charmerande, vänliga och väldigt nyfikna. Deras tysta sätt att vara, och deras sympatiska förstående, gör dom väldigt lätthanterliga, även för små barn. Ett litet barn kan ensamt vandra rakt in i flocken utan att de bryr sig, eller reagerar negativt. Kan vara att någon bara blir nyfiken, och går fram för att lukta på den nya besökaren.

Är alpackan högljudd?

Alpackorna är väldigt tysta djur. De kommunicerar med ett svagt hm:ande läte, ungefär som att prata med stängd mun. Men de har även ett gällt alarm-skri, som de använder för att varna varandra för fara (kan gämföras med ljudet från en spillkråka). Detta hör man ytterst sällan. För det mesta är de bara väldigt tysta, och observanta på sin omgivning.

Hur länge lever en alpacka?

Livslängden för en alpacka ligger mellan 20-25 år. Blir de väl omhändertagna kan de även leva längre.

Hur lång är en alpackas dräktighetsperiod?

Alpackan är dräktig i 11 ½ månader. Födseln är relativt enkel, och inträffar under dagsljus, oftast tidigt på dagen. Det lilla alpackan, kallat föl (på engelska cria), väger mellan 6 och 10 kg och börjar att försöka resa sig genast efter födseln.

Passar vårt klimat alpackan?

En alpacka är väldigt anpassningsbar till varierande klimat, och det européiska klimatet passar därför den väldigt bra.