Presentation av Nybo Gård

 

Det här är Nybo Gård

Nybo gård är belägen i Gualöv, två mil öster om Kristianstad, utmed väg E22, mot Sölvesborg, i Skåne. Gården är en släktgård från början av 1900-talet, och är arrende under Trolle Ljungby Gods.

Alpackorna är av rasen Huacaya. Det satsas på renrasigt för att få fram djur med de bästa kvalitéerna och de bästa förutsättningarna.

Alpackor har importerats i flertalet omgångar från Tyskland, Schweiz, Australien och England.

Det finns ett större antal alpackor i olika färger och nyanser varav hälften peruaner och hälften chiledjur.

Gården är på sammanlagt 180 ha, varav 100 ha åker och 80 ha betesmark. Växtodlingen består av grödor som vall, raps sallad, jordgubbar, morötter och spannmål.
  Spring i benen vid släpp på nytt bete.

Alpackan, ett djur som passar både den erfarne och oerfarne

Under 40 år som lantbrukare har jag haft många djur av olika slag och raser.  Men aldrig så enkla, lättskötta och trevliga djur som alpackor.

Alpackorna trivs bäst att gå ute året om, men skall ha tillgång till enklare byggnader eller vindskydd. De är lätta att stängsla in, de är ej rymningsbenägna och nästan ljudlösa, bara ett svagt hummande.

Den dagliga skötseln av alpackorna under vintern tar ca 15 minuter. De har fri tillgång på hö eller hösilage. Sen får de lite mineral-, kraftfoder och nytt vatten varje morgon. Men det kan lätt ta en kvart extra, när djuren kommer fram och vill kela lite. Och har man gott om tid någon dag, stannar man gärna lite längre.
Våra alpackor trivs jättebra med denna enkla skötsel. Dräktigheten och fölningsresultaten är hundraprocentiga och det är ett bevis på att djuren är i balans, fungerar och mår jättebra.  Alpackorna är även bra betesdjur och naturvårdare och håller rent från buskar och sly i betesmarkerna. Man behöver inte ha dyra avelsdjur om man bara skall ha dem som betesdjur. Då går det utmärkt med vallacker.
Alpackorna är egentligen inga gosedjur,  men för dom som vill ha dom tama är det inga problem. De är kloka, nyfikna och lättlärda djur. Det handlar bara om mer kontakt, träning och tålamod. Precis som med alla andra djur.

Jag tillbringar gärna mer tid med alpackorna, men det är för eget välmåendes skull. På sommarkvällarna är det ibland kvällsrace. Det är svårt att slita sig och gå därifrån när man ser 15-20 st föl springer allt vad de kan och hoppar och skuttar.
Jag kan inte förstå varför skötsel och uppfödning av alpackor ska behövas göras så komplicerad, för det är den inte. Efter ca 14 år med alpackor har man skaffat sig en del erfarenhet.


Varför blev det alpackor?

Den första skymten av en alpacka fick jag i ett program på tv. Det fick oss att få upp ögonen för de här annorlunda djuren. Vi sysslade då med strutsar. Det höll vi på med det i några år, med kläckning och allt vad det innebar.

Men när intresset för dessa svårhanterade fåglar falnade, fanns hägnen till förfogande för något annat betesdjur.


År 2000 köptes tre stycken alpackor. Det var tänkt som en liten hobby. Men hobbyn växte sig större och det tog därför inte så lång tid förrän det blev fler i flocken. Några köptes här i Sverige, men det blev även aktuellt med en import tillsammans med andra uppfödare vi kom i kontakt med vid köp av djur.

Eftersom avelsintresset var stort redan innan på nötkreatur, blev det också en självklarhet att det skulle föras avel även på dessa djuren.

Vårt mål är att föda upp samt sälja avelsdjur av hög kvalitet.